Fogynak a háziorvosok, megyénken is jól látszik: 41 praxis üres!

Fogynak a háziorvosok, megyénken is jól látszik: 41 praxis üres!

A mostani emelésből kimaradtak, Orbánék meg csak jövőre ígérik a bérrendezést. Számíthatunk rá, hogy a kormány intézkedéseitől csak még többen hagyják hátra a pályát.

A háziorvosok ugyan ígéretet kaptak a bérrendezésre, de a vámpírkormány által beharangozott „történelmi jelentőségű” orvosi fizetésemelés rájuk nem vonatkozik. A sokat vitatott fideszes törvény méltatlan helyzetbe hozza az egészségügyi dolgozókat, az ellátást pedig még bizonytalanabbá teszi.

Nem mintha eddig stabil lábakon állt volna a rendszer.

Az mfor.hu gyűjtései alapján a háziorvosok száma 10 éve folyamatosan csökken, tavaly óta újabb 69 praxis vált betöltetlenné. Mint írják, 2010-ben 176, tavaly októberben 399, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt. Most októberre ez 468-ra módosult.

Az adatokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listája szolgáltatta, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) már más számokról tudósít. A különbség oka az lehet, hogy ÁEEK listájában nem szerepelnek a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisok.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az előbbi alapján 41 üres háziorvosi praxis van, a NEAK listája alapján viszont 43. Létezik olyan település, ahol már 2005 óta nincs háziorvos. Ilyen pl. Tiszabő és Mezőhék, ezeken a helyeken már 15 éve betöltetlen a pozíció.

Országos szinten a 2. legrosszabb helyen állunk.

A lista élén Borsod-Abaúj-Zemplén megye végzett, 62 (vagy a NAEK szerint 66) betöltetlen pozícióval. 2005 óta 8 településen nincs háziorvos. Harmadik helyen Pest megye áll, 38 üres praxissal.

Az mfor úgy tudja, jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak. Ugyan a kormány próbálja motiválni az érintetteket, de kevés sikerrel. Orbánék némi fizetésemelésért cserébe gúzsba kötnék az orvosokat, a háziorvosokról, műtősökről ápolókról pedig nemes egyszerűséggel megfeledkeztek.

A Fidesz jövőre beígérheti a bérfejlesztést, de ettől most nem lesz több háziorvos. 468 szakember hiányzik az országból, mert a kormány 10 évig az egészségügyön spórolt.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.20

Iszonyú a zsúfoltság az idősotthonokban - Orbánék sunyítanak

A vámpírkormány még a koronavírus-járvány idején sem képes helyet biztosítani az ápolásra szoruló időseknek. Oda jutottunk, hogy ma jó pénzért is nehéz idősek otthonába kerülni.

  • 2020.10.16

212 ezer a nacskunságiak havi bére a KSH szerint, a te fizud hogy áll?

Ebbe beleszámolták ám F. Kovás Sándor és a válogatott bűnökkel gyanúsított Boldog István milliós fizuját is. Na, meg a frissen megválasztott karcagi Szepesi Tibor havi jövedelmét.

  • 2020.10.06

Ez is a Fidesz bűne: csődközelben Tiszatenyő

250 millió forintos mínusz és egy sor meg nem valósult beruházás – ezeket hagyta hátra az előző polgármester. Az önkormányzatnak egy vasa se maradt, az állam meg csak tessék-lássék segít.